Zašto ne treba kupovati pratioce na društvenim mrežama

Ukoliko je vaša internet marketing strategija stagnirala i pojavljivanje u “organic” listi na pretraživačima se smanjilo, sigurno ste razmišljali kako da to prevaziđete. Pri tome ste vjerovatno poželjeli i više pratilaca na društvenim mrežama za vaš brend. Tragajući za načinom kako da povećate prikazivanje svog brenda na društvenim mrežama sigurno ste naišli i na oglase koji vam nude određeni broj pratilaca zainteresovanih za vaš brend ili biznis.

Zašto je kupovina pratilaca na društvenim mrežama loša? Navodimo pet razloga.

Nema nikakve veze sa vama

Vaš trenutni broj pratilaca ima svoju vrijednost jer su u pitanju vaši klijenti ili korisnici. Možda ih nikada nijeste sreli, ali su oni počeli da prate vaš brend sa razlogom. I oni će nastaviti da budu angažovani kroz vaše objave na društvenim mrežama.

Kupljeni pratioci nemaju ideju o tome šta je vaš brend ili šta vi prodajte. Oni su tu samo da bi se prikazao broj. Vjerovatno nećete nikada imati interakciju sa njima niti će oni biti angažovani kroz objave koje se budu odnosile na vaš brend. Jednostavno, kupljeni pratioci su ili osobe bez interesovanja za vaš brend ili pratioci koji dolaze sa lažnih profila.

Smanjeno angažovanje / interakcija na Facebook-u

Jedan od razloga smanjena organskog prikazivanja na Facebook mreži je taj da veći broj neangažovanih pratilaca znači da se ukupna stopa angažovanja / interakcije smanjuje. Ovo znači da su vaše objave manje vjerovatne da se pojave u vijestima (news feeds), što nadalje loše utiče na stopu angažovanja jer će manji broj vaših pratilaca zapravo vidjeti o čemu vi pišete.

Ovo se dešava zato jer kupujete pratioce.

Postajete platforma za neželjene poruke (spam)

Jednom kada počnete da uključujete kupljene pratioce u vašu zajednicu, postajete platforma za neželjene poruke. Jednom kada su kupljeni pratioci unutar vaše zajednice oni mogu da ciljaju vaše “stvarne” pratioce. Kupljeni pratioci mogu da ih ciljaju sa njihovim neželjenim porukama (spamovanje). Mnoge kompanije koriste usluge marketinških agencija koje se služe ovim taktikama.

Ako vaš brend postane prepoznat za spamovanje pratilaca sa nerelevantnim stvarima, oni će prestati da vas prate.

Vaša reputacija je ugrožena

Vaša online reputacija je sve, posebno danas kada je transparentnost jedna od bitnih odlika dobrog brenda. Nema ništa gore nego biti otkriveni da vas prate lažni pratioci. To je ponižavajuće za vaš brend jer dokazuje da ste nesposobni da budete u interakciji sa ljudima koji su stvarno zainteresovani za vaš biznis. To dalje ukazuje da postoji problem sa vašim brendom  koji nijeste mogli da riješite na  konvencionalan način.

Lažni pratioci se lako prepoznaju kroz posmatranje njihovih profila koji su često iznenađujuće nedovoljno popunjeni informacijama, često i bez prave profilne slike.

U suprotnosti je sa uslovima korišćenja

Kupovina pratilaca je u suprotnosti sa pravila i uslovima korišćenja svih glavnih društvenih mreža. One imaju jasne politike protiv ove pojave jer ona ugrožava i njihovo poslovanje. Investitori neće biti zainteresovani za platformu koja bi dozvoljavala lažne pratioce, a to bi uticalo i na vrijednost akcija kompanije.

Danas društvene mreže postaju sve više efikasne u otkrivanju brendova sa kupljenim pratiocima. Prije ili kasnije, i vi možete biti uhvaćeni ukoliko pribjegavate ovoj taktici.

Kupovina pratilaca ne samo da može nauditi vašem brendu, već može da ugrozi i čitav biznis. Zabrana od strane Facebook-a ili Twitter-a zbog lažnih pratilaca može ugroziti vašu budućnost zbog nemogućnosti pristupa glavnim društvenim mrežama.

Izgradnja reputacije na društvenim mrežama zahtijeva dosta vremena i uloženog truda kroz osmišljeni internet marketing.

Zašto ne treba kupovati pratioce na društvenim mrežama
Tagged on: