Vrijeme je da vaš sajt pređe na HTTPS. Nijeste zainteresovani? Ali Google tako kaže

Prije nego objasnimo zašto je došlo vrijeme za prelazak na HTTPS da ukratko objasnimo ovaj pojam. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je internet protokol koji obezbjeđuje enkripciju podataka i sigurnu komunikaciju između klijenta i servera.  Većina web sajtova, tačnije 97% nema instaliran SSL sertifikat tj. u njihovom pristupu se koristi HTTP (Hypertext Transfer Protocol) što za razliku od pomenutog HTTPS protokola ne obezbjeđuje enkriptovanu vezu između klijenta i servera. Ovo u praksi znači da ako na nekom sajtu pristupate preko HTTP protokola i na njemu imate određenu formu koju treba da popunite sa npr. vašim podacima imenom, prezimenom, matičnim brojem i slično, podaci koje ste unijeli i proslijedili preko takvog sajta i forme nijesu enkriptovani i ako dospiju u posjed neke treće osobe mogu biti zloupotrijebljeni.

Mnogi će reći da je ovo se u redu ali nama nije potreban SSL sertifikat. Imamo samo sajt, koji nema nikakvih formi, unosa podatakta i sličnih stvari koje bi zahtijevale enkripciju. Međutim, ovo razmišljanje je negdje imalo smisla sve dok Google nije odlučio da stranice koje počinju sa HTTPS-om imaju prednost u odnosu na HTTP u rezultatima pretraživanja. Takođe, najveći pretraživač kroz svoj browser Chrome stranice sa HTTP-om označava kao nebezbjedne. Ovo je najnoviji segment koji nam dolazi iz Google-a a tiče se pravila koje nam preporučuju za što bolje rangiranje na njihovom pretraživaču.

Instaliran SSL sertifikat
Primjer sajta sa instaliranim SSL sertifikatom

Na početku teksta smo napomenuli da je trenutno 97% sajtova bez SSL sertifikata i za očekivati je da se taj trend naglo poveća upravo zbog novosti iz Google-a. Tako da sada već imamo slučajeva da sajtovi sa SSL-om uveliko “preskaču” sajtove koji nijesu prešli sa HTTP na HTTPS. Naravno ovo nije samo zbog sertifikata nego i zbog čitavog niza stvari koje su odrađene u optimizaciji tog sajta. Takođe, i sami posjetioci kada posjete vaš sajt i vide da je on bezbjedan, ostavljate utisak kompanije koja vodi računa o svim aspektima sigurnosti.

I još jedna vrlo bitna stvar. Ako vas “preskoči” neki web sajt u pretraživaču koji ima SSL a vi nijeste na vrijeme reagovali predstoji vam “teška” borba da ga sustignete. Još ako taj sajt ima dobar tim koji radi na SEO optimizaciji imaćete “problem”. Ostaje vam da čekate da konkurencija napravi grešku pa da tu za vas šansu iskoristite i vratite se na mjesto na kojem ste bili.

Zato budite uvjek ispred konkurencije. Ukoliko nijeste sigurni kako da ovo implementirate na vašem web sajtu javite nam se i dobićete od nas besplatnu konsultaciju.

Vrijeme je da vaš sajt pređe na HTTPS. Nijeste zainteresovani? Ali Google tako kaže
Tagged on: