Savjeti za dobar web dizajn

Efektivan i kvalitetan web dizajn i internet marketing su presudni za uspjeh internet biznisa.

Kako izgraditi kvalitetan web sajt? Ako ste početnik ili imate osrednje znanje savjetujem da pročitate ovaj tekst.

Dajte prioritet potrebama posjetioca

Web dizajner mora biti fokusiran na potrebe korisnika. Naučite da gledate stvari iz ugla posjetioca kada radite koncept dizajna.

  1. Koristite jasnu i laku navigaciju. Linkovi za navigaciju i njihova pozicija igraju veliku ulogu u zadržavanju pažnje prilikom posjete sajta i njegovog daljeg pretraživanja. Navigacija mora biti čitka, konzistentna i lako uočljiva. Moraju biti isključeni bilo kakvi elementi koji mogu odvratiti pažnju sa linkova za navigaciju.
  2. Čist i konzistentan dizajn. Čist dizajn sa dovoljno bijelog prostora unaprjeđuje preglednost sajta i čitljivost. Layout mora držati pažnju na sadržaj. Koristite fontove koji su dostupni na većini računara kako bi izbjegli neželjeni izgled teksta na računaru korisnika.
  3. Dizajn sa sve rezolucije monitora. Sajt koji je lak za upotrebu uvijek ohrabruje posjetioce da ostanu na njemu i pregledaju sadržaj. Za sajtove sa dugim stranicama je veoma važno da dužina skrolovanja bude smanjena na najmanju mjeru. Dizajn koji odgovara svim rezolucijama ili većini njih vam osigurava željenu vidljivost i ostavlja utisak potpune profesionalnosti.
  4. Budite sigurni da je web sajt kompatibilan sa svim web pretraživačima. Provjerite da li je web sajt kompatibilan sa svim bitnim pretraživačima, kao što su Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari i Netscape, koji zajedno prihvataju oko 95% pretraga na Internetu.

Dajte prednost CSS dizajnu

Današnji web dizajn je orjentisan na CSS više nego na tabele u strukturi web sajta, jer daje bolju kontrolu nad izgledom web sajta. Stoga je vještina CSS programiranja ključna vještina u web dizajnu.

Vrijeme učitavanja web sajta

Budite sigurni da je vrijeme učitavanja kratko i testirajte performanse web sajta često.

  1. Smanjite prisustvo grafike, fleš animacija i skripti, jer oni povećavaju veličinu fajlova.
  2. Optimizujte HTML i script kod tako da nema neželjenih tagova i nekorišćenih skripti.
  3. Koristite Server Side Include (SSI) fajlove kada je god moguće. Jednom učitani web sajt sa servera biće smješten u cash memoriju, pa će naredna učitavanja biti znatno brža.
  4. Smanjite dućinu CSS i JS koda brišući prazne linije iz ovih fajlova.

Obezbijedite skalabilnost web sajta

Budite sigurni da dizajn, kod i hosting mogu da podrže povećanje sadržaja sajta (količina podataka).

Korisnost web sajta i interakcija sa posjetiocem treba da budu testirani tokom procesa dizajna. Testiranje uvijek raditi prilikom promjene web sajta.

Savjeti za dobar web dizajn
Tagged on: