Vodič za kupovinu: laptop ili desktop PC

Kada kupujute računar susrijećete se sa osnovnom dilemom: laptop ili desktop računar. Koji izbor ćete napraviti zavisi od vaših potreba i naravno budžeta.

Brzina

U vremenu iza nas, ako ste željeli brzi računar morali ste da kupite desktop PC. Današnje performanse desktop računara i laptopova su slične, tj. razlika je značajno smanjena, a u nekim slučajevima i potpune iste. Jedina oblast u kojoj i dalje postoji značajna razlika u ponuđenim performansama jesu računarske igrice. Iako postoji tzv. gaming laptopovi, oni su i dalje slabiji od desktop računara za tu svrhu. Ovdje bi ozbiljno trebalo razmišljati o desktop računaru.

Tehničke karakteristike

Ključne osobine koje se uzimaju u obzir prilikom odabira računara su CPU, RAM, grafička kartica i hard disk. Laptopovi generalno imaju slične osobine, tako da danas u mnogim modelima možete naći Intelove procesore Core i5 ili Core i7. Desktop računari generalno imaju bolje grafičke adaptere i veće hard diskove.

Veličina ekrana

Kada kupujete laptop moraćete da odlučite koja veličina ekrana če biti podesna za vaše potrebe. Dijagonala od 15 ili više inča znači da laptop može biti nešto teži za nošenje. Ako vam je potreban lap top za korišćenje tokom putovanja, netbook računari mogu biti idealan izbor za vas.

Za desktop računare widescreen monitori sa dijagonalom 22 inča generalno daje najbolji odnos cijene i potreba (the best value for money).

Software

Skoro svi laptopovi i računari dolaze sa preinstaliranim Microsoft Windows operativnim sistemom. Pojedini modeli mogu da uključe software sa office aplikacijama, igricama i besplatnim ili vremenski ograničenim anti-virus programima.

Zašto kupiti laptop?

Ako trebate računar koji ćete jednako koristiti kući kao i na poslu onda je laptop bolji izbor. Sa laptopom ćete imati mnogo više slobode i kada ste kući prebacujući se iz jedne sobe u drugu. U tom smislu desktop računar će ograničiti vašu radnu lokaciju.

Zašto kupiti desktop računar?

Ako vam je potreban računar da smjestite veliku količinu muzike, filmova i frugih podataka  ili za igranje igrica sa zahtjevnom grafikom, onda je desktop PC bolji izbor. Snažni desktop računar je generalno manje skup od laptopa sa sličnim performansama, i sa druge strane može mnogo lakše da bude nadograđen novijom komponentom nego laptop.

Vodič za kupovinu: laptop ili desktop PC
Tagged on: