ERP Showdown: Microsoft, Oracle i SAP

Enterprise Resource Planning (ERP) je integrisano jezgro softverskih alata – aplikacija za upravljanjem biznis procesa. Korišćenjem ERP softvera organizacije mogu prikupljati, čuvati i upravljati podacima iz različitih biznis aktivnosti. Na primjer, ERP softver pomaže jednoj organizaciji da upravlja svojim finansijskim, proizvodnim, HR i drugim operacija, izvještavanjem, marketingom itd.

Generalne karakteristike svakog ERP softvera su:

  • integrisani sistem
  • operacije u realnom vremenu
  • zajednička baza podataka koja podržava sve aplikacije
  • konzistentan izgled kroz sve module softvera

Biranje pravog ERP softvera

Ako živite na periferiji velikog grada posjedovanje auta vam može umnogome olakšati život. Ali ako živite u centru Londona na primjer, auto vam neće donositi veliku korist – imaćete problem sa parkingom, vožnja auta u centru će vas koštati pravo bogatstvo, a pri tome imate alternativu u vidu brzog i znatno jeftinijeg prevoza – podzemne željeznice. Vrijednost auta zavisi od okolnosti u kojima živite.

Na sličan način i vrijednost ERP softvera zavisi od biznisa koji pokrećete. Mali biznisi rijetko trebaju ERP, dok kompanije srednje veličine mogu imati značajne benefite od korišćenja ERP softvera. Za velike korporacije, ERP je suštinski dio poslovanja.

U svijetu ERP softvera postoji nekoliko ponuda koje dominiraju tržištem. Tri najrasprostranjenija softverska rješenja nude Microsoft, SAP i Oracle. Ovaj tekst vam predstavlja osnovne osobine tri proizvoda i nadamo se da vam mogu pomoći u donošenju odluku koje rješenje je najprikladnije za vaš biznis.

SAP ERP

Ako ste spremni da potrošite više novca možda ćete se odlučiti za SAP. SAP je razvio sopstveni ERP softver oslanjajući se na “in-house” softverski razvoj umjesto investiranja i kupovine drugih manjih softverskih kompanija koje dolaze iz iste industrije. To je dalo konzistentan i standardizovan proizvod sa dobro integrisanim djelovima.

Korisnici SAP ERP softvera su isti ocijenili sa 4,5 od 5 mogućih zvjezdica smatrajući ga odličnom platformom. Jedan od SAP korisnika je napisao: “Ne koristite SAP ako nijeste spremni da prihvatite i druge aplikacije (third-party applications) koje će poboljšati uspjeh u ispunjavanju tehnoloških potreba vaše organizacije.”

ERP solucija koju nudi SAP (druga najskuplja iza Oracle) konzistentno isporučuje najbrži povrat investiranog kapitala. SAP ERP je dobar izbor za kompanije koje traže konzistentnost, jednostavnu implementaciju i koji su spremni da urade dodatna podešavanje koristeći se “third-part” rješenjima.

Generalno govoreći, SAP je dobra opcija za korisnike koje dolaze iz prodajne oblasti. Posjeduje dobre funkcije za praćenje proizvoda i procesuiranje narudžbi, kontrolu kvaliteta i alat za keš menadžment. Takođe omogućava korisniku da prati status robe u tranzitu.

SAP rješenje je dobro integrisano rješenje koje uključuje kontrolne table, pisanje izvještaja i data warehousing-a. Ipak, ukoliko nijeste familijarni sa SAP rješenjem trebaće vam više vremena za implementaciju, a uz to SAP ERP softver zahtijeva mnogo nadogradnji koje vas dodatno koštaju.

Oracle E-Business Suite

Oracle je imao drugačiji pristup u razvoju svog rješenja. Umjesto razvoja svih obilježja svog softvera, ova kompanija se odlučila za preuzimanje visoko-pozicioniranih provajdera ove usluge i stavljanje pod svoj kišobran. NetSuite, Taleo, MICROS i PeopleSoft su bili izabrani i preuzeti u posljednjoj deceniji dodajući nove alatke u Oracle paket.

Komentari korisnika ukazuju da su veoma zadovoljni sa Oracle-ovim proizvodom. To i nije iznenađenje ako se ima u vidu da su okupili prvoklasne softverske kompanije koje rade djelove njihovog softverskog paketa.

Oracle je dobra opcija za velike kompanije koje žele više fleksibilnosti u implementaciji. Budite sigurni da znate koje sisteme tačno želite da instalirate. Ako je kupovina SAP softvera kao kupovina lijepog auta, kupovina Oracle rješenja može često biti kao kupovina mnoštva komponenti koje su neophodne da se napravi lijep auto – samim tim lako se možete izgubiti u sklapanju sopstvenog rješenja ako tačno ne znate što vam je potrebno.

Microsoft Dynamics

Microsoft je napravio dobro rješenje za onaj manji dio ERP tržišta. Njihov proizvod je sa nižom cijenom, a kompanije koje ga koriste su veoma zadovoljne sa njim. Dok Oracle i SAP predstavljaju sam vrh  ERP rješenja za velike kompanije, Microsoft rješenje je dobar izvor za kompanije manje i srednje veličine.

Microsoftov pristup ERP softveru je mješavina onog koji je viđen kod SAP i Oracle. Umjesto izgradnje potpuno novog proizvoda sopstvenim snagama ili okupljajući druge softverske firme za razvoj rješenja, Microsoft je kupio veliki softverski paket 2000. godine i nastavio sam da ga razvija.

Jedna od jasnih prednosti Dynamics paketa je njegova povezanost sa Microsoft tehnologijom. Ako volite SharePoint, Windows i .Net Framework, Dynamics može da bude perfektno rješenje za vas. Takođe, ako koristite Microsoft programe kao što su Word, Excel ili Outlook, Dynamics rješenje će omogućiti lak transfer informacija u jedinstvenom Microsoft ekosistemu. Dynamics takođe nudi bolju BI integraciju (Business Intelligence) obzirom na laku integraciju sa Microsoft Power BI.

Top ERP Software

ERP Showdown: Microsoft, Oracle i SAP
Tagged on: