DMOZ direktorijum više ne postoji

DMOZ (od directory.mozilla.org, raniji domen) direktorijum web stranica od 14. marta 2017. godine više ne postoji, objavili su njegovi pokretači. DMOZ je bio višejezični “open-content” direktorijum web stranica . Zajednica koja ga je održavala bila je poznata pod nazivom  Projekat otvorenog direktorijuma – Open Directory Project (ODP).

DMOZ je koristio hijerarhijsku strukturu u kojoj su web stranice bile grupisane u kategorije i podktagorije, te dalje podijeljenje na geografske oblasti. DMOZ j rođen 1998. godine pod imenom “GnuHoo”, da bi ime ubrzo promijenio u “NewHoo” i predstavljao je glavnog rivala Yahoo Directory servisu. U novembru je 1998. godine je preuzet od Netscape, a kasnije tokom istog mjeseca AOL je kupio Netscape preuzimajući i kontrolu nad “otvorenim direktorijumom”.

Sa pojavom Google-a došla je nova era

Iste godine rodio se i Google, koji je bio početak kraja ljudskog nadgledanja web sajtova. Google je sa sobom donio mašinsku snagu pretrage svake web stranice sa relevantnošću koju su imali direktorijumi sajtova koje su pokretali ljudi.

Yahoo se konačno okrenuo rezultatima pretraga koje su generisale mašine dajući im prednost nad ljudskom snagom, gurajući svoj direktorijum sve više u drugi plan do njegovog konačnog gašenja u decembru 2014. godine.

DMOZ je nastavio da postoji i ako je za oglašivače i pretraživače već postao zaboravljen kao resurs. Danas kada je zvanično DMOZ ugašen ,zapravo jedino pravo iznenađenje jeste da je tako dugo opstao.

DMOZ (Open Directory) će nastaviti da živi na jedan poseban način – u vidu NOODP tagova koje su objavljivači sajtova koristili da saopšte Google-u i drugim pretraživačima da ne opisuju sajtove sa deskripcijom navedenom u otvorenom direktorijumu.

Katastrofalan pad sistema

20. oktobra 2006. godine glavni server DMOZ-a je doživio potpuni pad sistema što je uticalo da urednici na projektu otvorenog direktorijuma nijesu mogli da rade do 18. decembra 2006. godine. Tokom ovog perioda stara verzija direktorijuma bila je javno dostupna. Da bi spriječili slične probleme u budućnosti, sistem je nakon toga bio zasnovan na redudantnoj konfiguraciji sa dva servera sa Intel tehnologijom.

Održavanje direktorijuma

Listu sajtova u DMOZ direktorijumu su održavali urednici volonteri. Dok su jedni urednici nadgledali prijave novih web linkova (listinga), drugi urednici su bili fokusirani na održavanje postojećih ispravljajući gramatičke greške u njihovim opisima. Važan dio posla bili je brisanje spamova tokom prijavljivanja i duplih prijava.

U radu je korišćen Robozilla web popisivač (crawler / spider) koji je provjeravao statuse izlistanih sajtova na DMOZ direktorijumu. Ukoliko bi sajt bio premješten ili izbrisan urednici bi dobijali obavještenje i preduzimali bi odgovarajuću akciju, a koja je mogla da znači i brisanje web strane iz spiska.

Kontroverze i kritike

Dugo su se pojavljivali navodi da urednici DMOZ-a favorizuju sopstvene sajtove ili one sa kojima su povezani, na taj način sputavajući njihovu konkurenciju. U 2003. godini DMOZ je predstavio novi sistem za prijavljivanje zloupotreba od strane urednika putem online forme. Iako je politika korišćenja otvorenog direktorijuma naznačavala da se jedan sajt može prijaviti u samo jednoj kategoriji, Topix.com – sajt osnivača DMOZ direktorijuma je bio prijavljen 17.000 puta.

Zašto je ugašen DMOZ

Pretpostavke da je Google prestao da daje značaj na relevantnost linkova sa DMOZ listi se čine realnim. Smanjene relevantnosti DMOZ linkova u Google algoritmima pretrage zvuči kao realan razlog zašto je otvoreni direktorijum u jednom trenutku izgubio smisao. Dugo vremena se na mnogim forumima vodila polemika ljudi koji se bave SEO tehnikama oko značaja za relevantnost jednog sajta u slučaju njegovog izlistavanja u nekoj od kategorija DMOZ-a. Dok su jedni tvrdili da DMOZ listing za jedan sajt ima presudan značaj za dobro pozicioniranje na Google listama pretrage, drugi su smatrali da DMOZ listing u tom smislu nema nikakvog uticaja, te DMOZ nije bio u njihovim SEO planovima. Od 14. marta ova polemika više nema smisla.

DMOZ direktorijum više ne postoji
Tagged on: