Big Data & Business Intelligence

Ukoliko se u svom poslovanju srijećete sa velikom količinom podataka iz kojih sve teže možete da dobijete kvalitetnu informaciju, onda je pred vama Big Data izazov. Big Data je termin koji se odnosi na velike količine podataka, različitih formata i strukture, koje generiše poslovni proces. Big Data proces obuhvata skladištenje podataka, njihovo analiziranje, uočavanje obrazaca, dijeljenje, pretraživanje, predviđanje trendova, vizuelizaciju, osvježavanje i održavanje sigurnosti.

Koja je korist od Big Data analitike?

Big Data kroz svoju analitiku koju pokreću algoritmi zasnovani na vještačkoj inteligeniciji, daje bolji uvid u podatke od tradiconalne analize. Big Data analitika može da vam otkrije obrasce ponašanja u podacima koje ranije nijeste uočavali, pa ćete imati jasniju sliku kako unaprijediti prodaju, poboljšati korisnički servis ili biti efkasniji u poslovanju. Uspostavićete jasnu vezu između biznis rezultata i vaših podataka.

Pametno poslovanje (Business Intelligence), kao dio Big Data procesa, pomoći će da iz velike količine podataka dobijete kvalitetnu informaciju koja pomaže u tumačenju poslovnog procesa.

Business Intelligence proces, tj. izvlačenje korisne informacije iz velike količine podataka, omogućiće potpun uvid u poslovanje, pretvarajući vas i vašu firmu u mašinu koju pokreće kvalitetna informacija – “data-driven company“.

Kako vi upravljate vašim podacima?

Neka Vaši podaci rade za vas, a ne Vi za njih

Naši Big Data servisi:

 • Integracija podataka
 • Data Warehousing
 • Izvještavanje
 • Vizuelizacija podataka & BI

Integracija podataka

Neka sve radi zajedno. Snaga Big Data je uvećana kada se kombinuju podaci iz različitih izvora. Mi imamo tehničko i biznis znanje kako efikasno kombinovati i integrisati podatke iz različitih izvora i sa različitih platformi.

Integracija podataka se obavlja kroz proces “Extract, Transform and Load – ETL” (preuzmanje, transformacija i učitavanje).

 • Preuzimanje podatla iz različitih izvora i platformi (SQL Server, Oracle, MySQL, Cloud platforme za dijeljenje fajlova, Google Analytics, Excel, JASON, XML…)
 • Kombinovanje tehničkih i biznis informacija, primjena biznis pravila nad podacima
 • Transformisanje podataka iz različitih formata u poželjni za dalje procesuiranje
 • Objedinjavanje i učitavanje podataka u krajnje skladište (Data Warehouse), odakle će se podaci preuzimati za analiziranje
ETL
Integracija podataka

Data Warehousing

Data warehouse je najvažnija komponenta Big Data ekosistema. Dobro dizajnirani data warehouse treba da zadovolji vaše sadašnje i buduće potrebe.

Data warehouse dizajniran kao multidimenzionalni OLAP model, zanosvan na dimenzijama i jedinicima, omogućiće da podatke efikasno sortirate, filtrirate, grupišete i izvodite druge operacije. OLAP model je moćna tehnologija analiziranja podataka koja daje uvid u sve podatke i njihove obrasce, omogućava kompleksnu analitiku, analizu predviđanja i planiranja.

 • Planiranje Data Warehouse za sadašnju i buduću upotrebu
 • Optimizovana struktura (šema) podataka

Izvještavanje

Profesionalno dizajnirani izvještaji pokrenuti u okviru sistema za izvještavanje i/ili inkorporirani u vaše poslovne aplikacije.

Pretvaranje izvještaja u dinamičke kontrolne table sa grafičkim prikazom podataka, kojima imate pristup sa bilo kojeg uređaja i lokacije, u bilo koje vrijeme.

Vizuelizacija podataka & BI

Slika govori više od riječi. Vizuelizacija podataka pretvara podatke u značenje, a značenje u razumijevanje. Business Intelligence (BI) prevodi sve to u jezik vašeg biznisa.

Vaši podaci imaju mnogo da kažu o vašem biznisu. Kombinovanje vizuelizacije podataka i Big Data daje vam mogućnost uvida u nove obrasce vaših podataka i boljih odluka na osnovu njih.

 • Dinamičke kontrolne table
 • Grafički i tabelarno prezentuju podatke na jasan način
 • Dinamička kontrola nad selekcijom i filtritranjem podataka
 • Automatsko i „on-demand“ osveježavanje podataka
 • Pristup sa mobilnih uređaja, laptopova, bilo kada
Big Data
Vizuelizacija podataka

Koje vrste kompanija koriste BI?

Da li je vaša kompanija zakoračila u Big Data – svijet velike količine podataka? Šta je Big Data i zašto je značajno za vaš biznis pročitajte na našem blogu.

Svaki biznis u kojem se donose straške odluke i gdje je potrebno mjeriti poslovni proces po atributima karakterističnim za njega ima snažnu potrebu za BI.

Otkrivanje mogućnosti, smanjenje neefikasnosti i dobijanje stvarne vrijednosti od sistema koji je u upotrebu su najvažniji benefiti koje pruža BI.

Ukoliko imate poslovni zahtjev za Business Intelligence, kontaktirajte nas OVDJE.